• +31 (0) 651 678 300
  • info@airbornerun.nl

Over de Airborne Run

Over de Airborne Run

Renkum is de Airborne gemeente van Nederland. Op 17 september 1944 lande hier de eerste parachutistenbrigade en de Eerste Britste Airborne Divisie. Dit ziet men als het begin van de Slag om Arnhem. Deze slag duurde van 17 tot 25 september in 1944. De slag om Arnhem was onderdeel van de grote Market Garden operatie. Het doel van deze operatie was, als geallieerde belangrijke bruggen over Nederlandse wateren in te nemen van de Duitse troepen.

De impact en herinneringen zijn nog steeds aanwezig in Renkum. Dit blijkt door de vele monumenten en evenementen die worden georganiseerd. Voorbeelden van deze monumenten en evenementen zijn: Airborne begraafplaats, Airborne wandeltocht en het Airborne museum Hartenstein. Het Airborne museum Hartenstein is gelokaliseerd op de locatie waar generaal majoor Urquhart en zijn Eerste Airborne Divisie intrek zochten in het hotel Hartenstein.

Om deze historische en indrukwekkende gebeurtenis te herdenken organiseert men de Airborne Run in Renkum. Zo kan men op een sportieve manier de slag om Arnhem en de Airborne actie herdenken.

Start datum 29 mei 2022